
Nytt parhefte lansert august 2024!
2024 er året da bufferkursheftet, altså det heftet parene får utdelt når de er på kurs, utgis i en revidert og litt utvidet utgave. Ett av målene med revisjonen har vært å oppdatere kursets visuelle uttrykk. I tillegg er innholdet gjennomgått, og det er gjort enkelte endringer, basert på tilbakemeldinger fra kursledere og kursdeltakere samlet inn over tid. Vi vil i den sammenheng rette en stor takk til Pia Aursand ved Homansbyen familievernkontor og Jannicke Walter Tindberg ved Enerhaugen familievernkontor, for gode innspill underveis i prosessen!
Det nye heftet har vært til salgs som et prøveopplag siden februar i år, og flere familievernkontorer, privatpraktiserende terapeuter og enkeltpersoner har bestilt eksemplarer. I tillegg har både Anne Marie og andre kursholdere testet dette ut på par og fått betryggende tilbakemeldinger. Bufferkurseier Kaja (til venstre i bildet) har i sammenheng med lanseringen spurt kursutvikler Anne Marie (til høyre) om hvorfor hun mente tiden var inne for en revisjon, samt familieterapeut og kursholder Jon Ståle Haugerud om hans erfaringer med å ta i bruk det nye heftet. Vi starter med Anne Maries redegjørelse av revisjonen og for hvorfor hun mener endringene i det nye heftet er nyttige:
Hva er annerledes i det nye parheftet?
Kaja: Hvorfor mente du at tiden var en inne for en ny utgave av parheftet?
Anne Marie: Bufferkurset så dagens lys i 2007, og har sett ganske likt ut fra 2008 og fram til i dag, samtidig som samfunnet har endret seg. Jeg har lenge ønsket å gi bufferkursmaterialet et visuelt uttrykk som er mer i tråd med mangfoldet i samfunnet, og endelig fikk jeg tid og mulighet til det. I 2024-utgaven er de fleste illustrasjonene byttet ut, også forside og bakside. De nye illustrasjonene har et mer oppdatert formspråk, i tillegg til at de viser et større kjønns- og kulturmangfold.
Kaja: Hva med hunden og katten som mange forbinder bufferkurset med?
Anne Marie: Hund og katt er fortsatt med i det nye materialet, faktisk i større grad enn før, når det gjelder antall illustrasjoner. Jeg synes de to dyrene minner oss på hvordan varige forskjeller i par kan skape uoverstigelige utfordringer, om vi ikke kjenner til hva forskjellene består i. Hunden logrer for eksempel når den er glad, mens kattens hale svinger raskt fra side til side når den er sint. Hvis de to ikke forstår den andres signal her, kan det bli ganske problematisk.
Kaja: Er det mer som er nytt i det reviderte kursmaterialet?
Anne Marie: Den største endringen i kurset er kanskje at et helt kapittel – som tilsvarer tre av kursets totalt femten timer – nå handler om hvordan vi kan skape god kommunikasjon om lyst og seksualitet. Forskning viser at par som klarer å kommunisere om sex, også får bedre sex. Samtidig synes de fleste at det er mye skumlere å snakke med partneren om sex, enn å ha sex med vedkommende.
Kaja: Er det flere endringer i det faglige innholdet?
Anne Marie: Det er kanskje mer reorganiseringer enn endringer, men jeg tror noen av fenomenene John Gottman avslørte, i sin forskning på par, trer enda tydeligere frem enn før. Jeg har også spesifisert at hans forskning er grunnforskning, som har avdekket relasjonelle mekanismer som ligger relativt fast, uavhengig av hvilke skiftende temaer ulike par og samfunn er opptatt av. Som før er bufferkurset rettet mot å gi par kunnskap og verktøy til å utvikle og håndtere parforholdet sitt, og så vil parene være ulike når det gjelder hvilke temaer de ønsker å bruke verktøyene på. De temaene som er viktigst for det enkelte par, vil kunne behandles fra ulike perspektiver gjennom kurset.
Kaja: Hvordan kan det se ut i praksis?
Anne Marie: Mange spør for eksempel hvordan skjermbruk påvirker parforholdet. I første del av kurset vil dette temaet lett kunne knyttes til hvordan par bygger tillit og styrker det følelsesmessige båndet gjennom små, men viktige møtepunkter i hverdagen. Senere i kurset, særlig i den såkalte TUFTE- samtalen, får parene mulighet til å øve på hvordan de kan nærme seg et repeterende konflikttema på en trygg måte, slik at det å snakke om konflikten ikke lenger skaper avstand og ensomhet, men heller gir større forståelse for hverandre. Paret kan gjerne øve på å utforske konflikter knyttet til skjermbruk – det er opp til dem.
Sist i kurset er hovedtemaet å komme på bølgelengde igjen og reparere relasjonen etter skuffelser, irritasjoner og vonde opplevelser. Hver partner får mulighet til å frivillig innrømme at de har noen væremåter som de vet plager eller irriterer den andre.
Dette er den populære innrømmelsesøvelsen, utviklet av psykolog Lena Hole. Den knyttes forresten nå også opp mot teori om forskjellene på skam og skyld, og det synes jeg gir en ny dimensjon og en enda bedre teoretisk innpakning av nettopp den øvelsen.
Uansett – parene inviteres i innrømmelsesøvelsen til å forestille seg hvordan noen av ens egne væremåter påvirker den andre, men også hvordan det vil påvirke den andre og en selv, om en heretter skulle klare å justere sin egen væremåte bitte litt. Parene pleier å sette stor pris på å få denne muligheten til å skvære opp, og igjen er det mulig å bruke skjermbruk som eksempel.
Kaja: Det høres ut som fleksibiliteten i bufferkurset er bevart?
Anne Marie: Det håper jeg. Både medisinsk og psykologisk forskning viser i stadig større grad at både individer, par og familier tjener på å få skreddersydde terapeutiske tilbud, som oppleves relevante og som hjelper dem å finne løsninger som passer deres situasjon. Gjennom 16 år med bufferkurset har jeg hørt fra utallige kursdeltakere at «dette kurset burde alle ha». Det er spesielt gøy å høre når jeg samtidig vet at ingen kurs har vært like, fordi ingen par har helt like utfordringer og styrker. Likevel har altså de aller, aller fleste formidlet at bufferkursets kunnskap og ulike verktøy har vært relevante og nyttige for dem, i deres hverdag.
Kaja: Hvilket råd vil du gi til kursledere som er vant med det gamle materialet, nå når de har mulighet til å ta i bruk det nye kursheftet?
Anne Marie: Les kursheftet nøye. Det er ikke laget noe nytt kurslederhefte, så teorien er i enda større grad enn før nå samlet i selve kursheftet. Ut over det: Prøv dere gjerne frem! Det tar litt tid å finne sin egen stil og formidlingsmåte når noe er nytt. Kanskje må tidsplanen justeres og noe av stoffet brukes mer eller mindre tid på. Bufferkursmaterialet forutsetter ellers fortsatt at kurslederen har grunnleggende kunnskap og erfaring med parterapi. Er du ny i feltet, kan bufferkurset være en fin støtte når du skal lære deg å drive parterapi, men det er lurt å vente med å holde kurs, til du har erfaring med hvordan teorien og spesielt øvelsene i kurset oppleves og håndteres av ulike par. Bufferkurset er jo utviklet for par som opplever repeterende konflikter, og tilløp til konfliktopptrapping kan også skje på kurset, når parene jobber på egen hånd med øvelser. Da er det viktig at kurslederen kan veilede paret effektivt, slik at de kommer seg ut av en stressutløst vurderingsmodus og inn i en tryggere og mer behagelig lærings- og utforskningsmodus.
Ellers må vi tipse om at det nå ligger flere verktøy, både nye og gamle, på bufferkurs.no. For å unngå for mange sider og for dyre kurshefter, er nå bonusmaterialet lagt på nettsiden, i stedet for i selve kursheftet. Det er bare å laste ned, skrive ut og jobbe på, for alle som vil!
Men kanskje jeg også skal snu spørsmålet tilbake til deg, Kaja, som tar hånd om alt det praktiske rundt trykking og distribusjon: Hva med kursledere som er vant med 2015-versjonen av bufferkurset, og som kanskje ønsker å fortsette med den inntil videre?
Kaja: 2015- utgaven av parheftet er fortsatt til salgs, og kan også fortsatt benyttes i parkurs. Det er dessuten mulig å benytte det fritt tilgjengelige bonusstoffet tilhørende 2024- utgaven som et tillegg til 2015- heftet, dersom man synes dette passer inn og det er tid til det i kursplanen. Kursholdere står som alltid fritt til å gjøre tilpasninger i kursrekkene, så lenge de ikke drastisk endrer kursets kjerneinnhold. Med andre ord: bruk gjerne 2015- utgaven inntil videre om du ønsker det! Samtidig kan det jo være greit å vite at det nå også finnes en nyere utgave tilgjengelig.
Erfaringer med bruk av det nye heftet
Jon Ståle Haugerud er en av kursholderne som har testet det nye heftet. Dette gjorde han tidligere i år, sammen med kollega Ida Bjørkreim, da han jobbet som familieterapeut ved Familievernkontoret Nedre Romerike. I dag er han konstituert leder ved Familievernkontoret Innlandet øst på Hamar. Jon Ståle vil gjerne dele sin erfaring med å benytte det nye heftet, og har følgende å si om 2024- utgaven:
"Jeg og min kollega var så heldige å få prøve ut det nye materialet etter avtale med Anne Marie. Dette var før heftet hadde blitt tykket opp, så parene fikk en printet utgave fra kontoret. Erfaringen med det nye materialet er utelukkende positivt. De endringene som er gjort, er helt i tråd med det vi har kjent på som et behov for å endre. Særlig fungerer kapittel 2 veldig bra nå som følelser og konflikt er koblet mer sammen. Videre har kapittel 3 (det som handler om sex og seksualitet) fått mer plass og et betydelig løft innholdsmessig. At kjærlighetsspråkene er supplert med humor og egentid oppleves også som nyttig og en riktig klargjøring for undertegnede og for flere av parene som prøvde dette ut.
Lay-out’en er herlig oppgradert og vesentlig mer «up to date». Fine illustrasjoner og bilder. Totalt sett er vurderingen at ny utgave fremstår veldig mye bedre enn forrige utgave. Samtidig er det nye materialet forbedret på en måte som ikke går på bekostning av bufferkursets opprinnelige form. Bufferkursets identitet er bevart."

Hvordan får jeg tak i det nye kursheftet?
2024- utgaven av parheftet kan bestilles i bufferkursets nettbutikk. Grunnet utviklings- og produksjonskostnader økes prisen noe, til kr 210 per hefte. Heftet kan enten bestilles enkeltvis eller som del av en kurspakke. Både firmaer og privatpersoner kan legge inn bestilling.